Dalamat
Dalamat

Småskaliga livsmedelsproducenter i Dalarna.

Lisasgården

Lisasgården finns i södra Dalarna, utanför Avesta.

Följ oss på fb @lisasgardensekosystem

Hemsida www.lisasgarden.se

bild på kaniner

Dalahonung

Min verksamhet

Min biodlarbana startade 1982 då vi flyttade till min fru Inga-Britts hemtrakter utanför Borlänge. Vid ett besök i Borlänge gammelgård fick jag syn på ett miniatyrhus där massor av getingar flög ut och in genom en öppning i botten av huset. Bredvid ”huset” fanns en informationstavla från Borlänge Biodlarförening. Efter att ha läst igenom informationen och insett att getingarna var bin och miniatyrhuset en bikupa hade min nyfikenhet väckts och jag anmälde mig genast till en nybörjarkurs i biodling. Kursen hölls av Lars Haglund och mitt första bisamhälle köpte jag nästkommande vår av Lars. I dag drygt 20 år senare har jag ca 180 bisamhällen och jobbar heltid med biodling. 180 samhällen producerar ca 6 ton honung per år. Honungen säljs till butiker från Mora i norr till Hedemora i söder, på marknader och även hemma på gården.

 

Lite hjälp att hitta

Karta

 

Min adress är

Dala honung
Matts Olsson
Bergnäs 4
781 93 Borlänge
Tel: 073 667 85 61
mattsolsson54@gmail.com

Kryddan i tillvaron

http://kryddanitillvaron.se

Walla Rökeri

Vår verksamhet

Rökeri

Öppet efter överenskommelse, ring före.

Lite historia

Det började egentligen med att vi var på ett avbytarmöte, för att vi skulle få ledigt från våra mjölkkor, och alla som var med på mötet utom vi hade några kalkoner hemma. Vi tänkte, varför inte prova, och nu har vi fler kalkoner än alla de andra som var med.

Största produkten var stor kyckling, en kyckling som fått växa sig större och som har hunnit få mognare, mustigare smak som kommer fram när den läggs i stekgrytan. Ett par dagar i veckan under sommaren steg doften av nyrökt kyckling från rökeriet. Numera har vi bara rökeriet kvar och tar emot kött för rökning.

 

Vägbeskrivning

Sväng av riksväg 70 mot Norberg vid trafikplats ca 2 km söder om Hedemora. Efter ca 2 km, ta vänster vid vägskylt Valla, gård med gult boningshus nära järnväg.

 

Vår adress är

Anders och Kirsten Walla
Nås 115
776 92 Hedemora
Mobil: Anders 070 2194024
Mobil: Kirsten 070 2194025
E-post: wallanas15@hotmail.com
Hemsida: www.dalamat.se/walla